maagballon1
maagballon2
GDND_banner_investeringsoverzicht5
GDND_banner_investeringsoverzicht3
GDND_banner_bereikbaar-tot-9

Maagballon

Prijs €2.950,- 

DE MAAGBALLON

Het is moeilijk om te minderen met eten als je maag om meer blijft vragen. Je houdt het een tijdje vol op wilskracht, maar op een dag ga je voor de bijl en duik je de ijskast in. Hoe frustrerend is dat! Als je je eetgewoonten wilt veranderen (minder en beter), kan een maagballon een fantastisch hulpmiddel zijn om je het eerste halfjaar door te slepen.

In je maag wordt een lege ballon geplaatst via de mond en slokdarm. Die wordt vervolgens gevuld met een zoutoplossing. De ballon drijft in de maag en neemt circa 80% van de ruimte in. Het gevolg is dat je snel een vol gevoel hebt. Je kunt minder eten en na 6 – 9 maanden wordt de ballon weer verwijderd. Dan kun je het alleen wel af!

De maagballon is gemaakt van duurzaam, elastisch en hoge kwaliteit siliconenmateriaal. De buitenkant van de ballon is spiegelglad om zodoende geen beschadigen te veroorzaken aan de binnenkant van de maag.

Het vocht van de watergevulde maagballon bestaat uit fysiologische zoutoplossing en een lichaamsvriendelijke blauwe kleurstof. Beide zijn onschadelijk voor het menselijk lichaam. De kleurstof dient ervoor om eventuele lekkage op te kunnen sporen. Mocht de maagballon gaan lekken dan zal de blauwgekleurde vloeistof op normale wijze het lichaam verlaten en daarbij de urine blauw/groen kleuren. In dat geval is er niets ernstigs aan de hand maar moet er zo snel mogelijk contact worden opgenomen met de kliniek om de maagballon te laten verwijderen. De kans op lekkage is minimaal, maar bij lekkage is snelle verwijdering heel belangrijk.

DE INGREEP

Nuchter

De maag moet voor de behandeling leeg zijn omdat voedselresten het zicht tijdens het plaatsen van de maagballon kunnen hinderen. Daarvoor zult u vooraf met een aantal dingen rekening moeten houden :

 • U dient nuchter te zijn. Dat wil zeggen : Als u voor 12.00 uur in de middag behandeld wordt mag u vanaf 24.00 uur de nacht ervoor niets meer eten. Het is wel verstandig om die avond tussen 22.00 en 23.00 uur nog iets te eten, bijvoorbeeld een broodmaaltijd. Het drinken van twee glazen water of thee is toegestaan tot twee uur voor de behandeling.
 • Laat sieraden en horloge thuis of geef ze aan uw begeleider. De kliniek is niet aansprakelijk voor het verlies of diefstal.
 • Trek gemakkelijk zittende kleding aan.
 • Zorg er altijd voor dat iemand u naar de kliniek brengt en weer ophaalt, plus de eerste dagen hulp verleend indien nodig.

Het plaatsen van een maagballon is een poliklinische niet-operatieve ingreep waarbij de patiënt een licht slaapmiddel krijgt toegediend. Eerst wordt met een keelspray de keel verdoofd om de zogeheten wurgreflex tegen te gaan. Vervolgens krijgt u een licht slaapmiddel toegediend waardoor u niets van de plaatsing van de maagballon merkt. Bij het plaatsen van een maagballon brengt de arts een lege opgerolde maagballon aan een vulslang via de mond en de slokdarm naar de maag. In de maag wordt de maagballon via de vulslang gevuld met ongeveer 500 ml fusiologische zoutoplossing. Dan wordt de maagballon gesloten door de vulslang uit het ventiel te trekken. Vervolgend wordt de vulslang via de slokdarm en de mond weer verwijderd. De maagballon blijft achter in de maag. Hij zweeft/drijft los in de maag en vormt zo circa tweederde van de maaginhoud. Het plaatsen van een maagballon duurt het ongeveer twintig minuten.

De behandeldag

Als u een afspraak maakt voor de behandeling, spreekt u in principe meteen het tijdstip van de behandeling af. Het plaatsen van een maagballon gebeurt altijd poliklinisch. Dit betekent dat u dezelfde dag naar huis mag. Op de dag van de behandeling wordt u bij de receptie ontvangen en gaat u vervolgens naar de wachtruimte. U krijgt een toestemmingsformulier mee om in te vullen. Aansluitend tekent u met de internist een behandelovereenkomst. Hierin staat onder andere vermeld dat u op de hoogte bent van de mogelijke risico’s van de behandeling, zoals besproken tijdens het consult.

Vervolgens haalt de internist u op en wordt u meegenomen naar de behandelkamer. Daar neemt hij de behandelprocedure nog eens rustig met u door. U kunt dan ook nog vragen stellen over de behandeling. De behandelovereenkomst wordt door u en de internist getekend. U bevestigd hiermee dat u goed bent geïnformeerd over wat u kunt verwachten van de behandeling zelf en de periode daarna.Het plaatsen van de maagballon gebeurt in de behandelkamer. U krijgt daar een haarnetje op en u neemt in een zijligging plaats op de behandeltafel.

Tijdens de ingreep zijn de internist, een assistent en soms een verpleegkundige aanwezig. Vlak voor de ingreep neemt de internist drie buisjes bloed bij u af. Uw bloed wordt dan gecontroleerd op cholesterol, suiker, lever- en schildklierfunctie. Bij eventuele afwijkende bloedwaarden nemen wij later contact met u op. Passende maatregelen kunnen dan worden genomen.

Controle

Om te kijken of uw slokdarm, middenrif en maag in orde zijn gaat een slangetje met een ingebouwde kleine camera door uw mond naar binnen. Patiënten met een middenrifbreuk of een maagzweer kunnen wij namelijk niet helpen met een maagballon. Als alles in orde is kan de arts beginnen met het plaatsen van de maagballon. De opgerolde maagballon wordt aan een vulslang via de mond en de slokdarm in de maag geplaatst en gevuld met water. Nadat de internist de maagballon heeft afgesloten en losgekoppeld, verwijdert hij de vulslang en is de ingreep voorbij. Aan de buitenkant is niets te zien van de maagballon. Gemiddeld duurt het plaatsen van een maagballon twintig minuten.

NA DE INGREEP

U krijgt van de internist via de infuusnaald een middeltje dat het verdovingsmiddel opheft. Dan verblijft u nog een half uur op de uitslaapkamer. Als de verpleging het verantwoord vindt, mag u onder begeleiding naar huis.

Thuis aangekomen kunt u zich nog een paar uur een vermoeid voelen. Dat is een normaal gevolg van het verdovingsmiddel dat pas na vier uur volledig is uitgewerkt. Als gevolg van de lichte verdoving die u heeft ondergaan en de medicatie, is uw beoordelingsvermogen vlak na de ingreep tijdelijk iets verminderd. Wij adviseren u dan om geen belangrijke beslissingen te nemen of direct deel te nemen aan het verkeer. Zorg er daarom altijd voor dat iemand u wegbrengt en ophaalt op de dag van de ingreep. Voordat u de kliniek verlaat, krijgt u een recept mee voor maagzuurremmers en zetpillen tegen kramp en misselijkheid met bijbehorende instructies voor het gebruik. Misselijkheid ontstaat meestal een paar uur na de behandeling.

6 maanden na het plaatsen heeft u een afspraak bij de arts voor het verwijderen van de maagballon.

Deze termijn is gekozen omdat de fabrikant garandeert dat de maagballon gedurende die termijn niet in de maag zal gaan lekken.
Mocht de maagballon bij een langdurige verblijf in de maag gaan lekken als gevolg van
aantasting door het maagzuur, dan zou hij het lichaam op natuurlijke wijze kunnen verlaten.

Risico
De maagballon zou dan in het darmkanaal kunnen blijven steken en een darmafsluiting kunnen veroorzaken. Een operatieve ingreep kan dan noodzakelijk zijn. Het is dus heel belangrijk om de maagballon op tijd, na zes tot negen maanden, door de arts te laten verwijderen.

Voorzorgsmaatregelen
Voor het verwijderen van de maagballon neemt u precies dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor het plaatsen van de maagballon. Er geldt dus ook hetzelfde nuchterbeleid als bij het plaatsen van de maagballon. Het verwijderen van een maagballon gebeurt op dezelfde wijze als het plaatsen ervan. Via een gastroscoop prikt de internist de maagballon lek, laat hem leeglopen en verwijdert hem. Ook van deze ingreep merkt u helemaal niets omdat u weer een licht slaapmiddel heeft gekregen. Na het verwijderen van de maagballon kan uw keel gevoeliger zijn dan bij het plaatsen van de maagballon. Het verwijderen gaat namelijk tegen de natuurlijke slikbeweging in en is daardoor iets moeizamer dan het plaatsen.

HET RESULTAAT

Een goed resultaat kan alleen worden bereikt als u zelf ervan overtuigd bent dat de behandeling kan gaan werken. Onze medewerkers doen hun uiterste best u daarbij te helpen. De internist zal u tijdens het consult op de hoogte stellen van passende voorzorgsmaatregelen.

VEREISTEN

Een maagballon is ongeschikt voor mensen:

 • met te hoog cholesterol, 
 • met te hoge suikerwaarde in het bloed 
 • waarvan lever- en schildklierfunctie niet in orde zijn
 • met maag-/darmzweren
 • met middenrifbreuk

Verder moet je voldoen aan de volgende criteria:

 • de obesitas moet minimaal 5 jaar bestaan
 • traditionele diëten hebben niet tot blijvend resultaat geleid
 • je bent gemotiveerd 
 • je bent tussen de 18 en 60 jaar 
 • er is sprake van een BMI van 30 of meer

MEDISCHE KAART

Dit kaartje geeft aan dat de persoon een maagballon in de maag draagt.
Voorzichtigheid is erg belangrijk bij het voorschrijven van bepaalde medische ingrepen. De dragers van een maagballon dienen ten alle tijde deze kaart bij zich te hebben. Deze kaart bevat medische gegevens van de arts in geval van nood.

BASISREGELS ETEN

 • eet rustig en kauw minstens 10 x per hap
 • eten en drinken gescheiden houden.
 • wacht 30-45 minuten met drinken na een maaltijd
 • stop direct met eten zodra u een vol gevoel heeft.
 • gebruik dagelijks een multi-vitamine
 • gebruik dagelijks voldoende vocht
 • vermijd koolzuurhoudende dranken
 • eet gezond, gebruik weinig vet en geen of weinig (toegevoegde) suikers

Klik hier voor de juiste voeding direct na uw operatie.
Klik hier voor de juiste voeding twee weken na uw operatie

DE JUISTE VOEDING NA UW INGREEP

De eerste week na uw ingreep in het belangrijk dat u alleen vloeibare voeding gebruikt dit om uw maag te laten genezen.
TIP: De juiste voeding direct na uw operatie!

De tweede week na uw operatie kunt u het beste shakes gebruiken.
TIP: De juiste voeding twee weken na uw operatie!

Na twee weken is het belangrijk dat u een afspraak maakt met de obesitas verpleegkundige Chris Deprez. Chris is elke donderdag in Barendrecht aanwezig van 10.00u tot 21.00u.
Deze afspraak kunt u via de website maken of telefonisch onder telefoonnummer 0180-439001.

Vanaf de derde week kunt gepureerde voeding gebruiken.

Vanaf de zevende week kunt u weer “gewoon eten”.

Let op! Vermijd de eerste 12 weken vers brood. Eet liever volkoren beschuitjes, geroosterd bruinbrood of rijstwafels.
Champignons en grote stukken fruit verteren traag en zijn de eerste maanden beter te vermijden. Ook het eten van vlees kunt u beter vermijden. Zeker in de 12 weken na de operatie is dit belangrijk, vlees verteert erg traag en kan dan blijven hangen. U kunt wel gemalen vlees, vis, kip en kalkoen eten. Dit zal minder snel blijven hangen.
Drink niet direct na de maaltijd maar gedurende de dag 1.5 liter water.

Wanneer u eet, zult u op een zeker moment een verzadigingsgevoel krijgen, stop dan met eten. Indien u toch verder eet, over vult u de voormaag en die reageert daarop met krampen. U krijgt pijn achter het borstbeen of tussen de schouderbladen. Vermijd dit door langzamer te eten en op tijd te stoppen. Soms moet u overgeven omdat u te veel of te snel gegeten hebt. Meestal is dit alleen speeksel. Deze problemen komen vooral voor tijdens de eerste weken na de operatie. Het is mogelijk dat u enkel vloeibaar voedsel kunt verdragen.

Belangrijk is ook aandacht te besteden aan een regelmatige stoelgang. Deze is in de eerste weken moeilijker door de beperkte voedselinname. Is dit onvoldoende moet u bij de apotheker een fles Aetherolei citri guttas V, Paraffinum liquidi ad 600 ml halen. De dosis is normaal 1 à 2 soeplepels voor het slapengaan. Ook kunt u Normacol korrels halen, daarvan neemt U 2 koffielepels per dag

Er wordt aangeraden om regelmatig een polyvitaminepreparaat te nemen, en te zorgen voor voldoende ijzerinname (peterselie, waterkers en broccoli bevatten zeer veel ijzer, eventueel aangevuld door ijzertabletten, te verkrijgen in de apotheek).

Probeer ook zo veel mogelijk te bewegen. Na de operatie kunt u gerust wat fietsen, zwemmen en lichte fitnessoefeningen doen. Dit om uw spieren te beschermen tijdens de vermagering.

De pleister op de wond kunt u het beste 3 tot 4 dagen laten zitten. U kunt hiermee douchen. Na vier dagen kan het verband verwijderd worden. De kleine stripjes die op de wond zijn aangebracht laten vanzelf los tijdens de volgende dagen.

Schroom niet wanneer u extra hulp nodig heeft GDND heeft een voedingscoach en personal trainers, dit allemaal in de huiselijk omgeving. Bij twijfel maak een afspraak perfecte mensen bestaan niet soms hebben we allemaal een beetje hulp nodig om de volgende stap te maken.

WAT U MOET WETEN VOORDAT U EEN MAAGBALLON LAAT PLAATSEN.

U denkt erover of heeft inmiddels besloten een maagballon te laten plaatsen. Mondeling en via internet heeft u waarschijnlijk al veel informatie gekregen over de voor- en nadelen van de maagballon.

Deze informatie is bedoeld om u meer informatie te geven over plaatsing van een maagballon.

Geen garantie voor succes

Hoewel wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat de maagballon een effectieve methode is om gewicht te verliezen, kan niet voor iedere persoon garantie op succes worden gegeven. De maagballon is niet meer dan een hulpmiddel (dus geen wondermiddel) om het gewichtsverlies te vergemakkelijken. Het effect van de behandeling wordt in hoge mate bepaald door uzelf. De periode waarin de ballon in de maag aanwezig is, moet dan ook worden gebruikt om u een nieuwe manier van leven en eten aan te leren. Pas dan is succes op de langere termijn te verwachten en daar gaat het tenslotte om.

 De ballonplaatsing

De ballon wordt geplaatst door een Internist of een Maag-Darm-Leverarts. Deze beoordeelt tevoren of u in aanmerking komt voor plaatsing en geeft u mondeling uitleg over de procedure en de mogelijke complicaties. Direct voorafgaand aan plaatsing wordt een maagonderzoek gedaan met behulp van een flexibele slang met hierin een videochip (de zogenaamde video-endoscoop) die via de mond en slokdarm tot in de maag wordt geschoven. Het onderzoek vindt plaats nadat u met door middel van een lichte narcose in slaap gebracht bent. Als er afwijkingen van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm worden gevonden, gaat de plaatsing niet door. U wordt zonodig met een brief doorverwezen naar uw huisarts met een advies over eventuele behandeling. Later wordt dan beoordeeld of u alsnog voor plaatsing van de ballon in aanmerking komt.

Worden er geen afwijkingen geconstateerd, dan wordt de ballon geplaatst direct na het maagonderzoek.

Na de ingreep rust u even uit tot u voldoende in staat bent naar huis te gaan. U moet wel zorgen dat er iemand is meegekomen om u naar huis te begeleiden.

De eerste 24 uur mag u geen voertuigen besturen of machines bedienen.

Complicaties van de plaatsing

Slecht zelden is er een complicatie. Omdat deze ingreep uitsluitend wordt gedaan bij een gezonde groep mensen, zien wij vrijwel geen problemen

Na plaatsing van de maagballon

De eerste dagen na de plaatsing heeft u last van de ballon. De maag moet zich nog aanpassen. U krijgt zetpillen mee om de klachten te verlichten (Primperan®). Het is aan te raden een dag vrij te nemen van uw werk en/of iets te regelen voor de verzorging van uzelf en uw gezin. Alleen het zware gevoel van de ballon blijft voelbaar.

U krijgt na de ballonplaatsing een recept voor medicijnen mee. Zoals gezegd 1 soort zetpillen tegen de misselijkheid en het braken in de dag.

Hoe omgaan met de ballon in de maag?

Door de aanwezigheid van de ballon in de maag is de ontlediging van de maag gestoord. Hierdoor kunnen voedselresten in de maag achter blijven. U kunt dit voorkomen door veel te drinken, zowel direct na de maaltijden als met een lege maag. Verder hoeft u met de ballon geen rekening te houden. U voelt hem wel zitten, vooral bij snelle bewegingen en draaien in bed, maar u kunt in principe alles doen: sporten, vliegreizen etc.

Hoe lang blijft de ballon zitten?

We gaan ervan uit, dat de ballon een half jaar in de maag blijft zitten om voor zoveel mogelijk cliënten het maximale effect te bereiken met het minste risico. In enkele gevallen is het mogelijk de ballon langer in de maag te laten zitten. Dit wordt bepaald in overleg tussen cliënt en arts.

De verwijdering van de ballon

Als de ballon verwijderd moet worden, wegens het verstrijken van de afgesproken periode, gebeurt dit op vrijwel dezelfde wijze als het inbrengen ervan. Daar wordt u weer geholpen onder een lichte narcose. Met de video-endoscoop wordt de ballon in beeld gebracht. Deze wordt lek geprikt en leeggezogen. Met een verwijdertang wordt de ballon vervolgens samen met de endoscoop met zachte trek naar buiten gebracht.

U zult van de verwijdering over het algemeen weinig merken. Na de ingreep gaat u weer onder begeleiding naar huis.

Wat te doen bij problemen?

Als er vragen zijn tijdens de behandeling met de maagballon moet u niet terughoudend zijn om deze te stellen. Als u denkt dat er een probleem is ontstaan, is het van groot belang dat wij dit weten.

Neemt u contact op met:

Chris Deprez 0032-472303321 of Praktijk Gabriels 0180-439001

Het belangrijkste blijft, dat u zelf bepaalt wat het succes van de ballonplaatsing zal zijn.

Uw instelling en uw inspanningen om uw eetgewoonten en levensstijl te veranderen bepalen in welke mate u afvalt tijdens de aanwezigheid van de ballon en ook in welke mate u het bereikte gewicht in de jaren na verwijdering van de ballon zult kunnen vasthouden.

Wat mag u wel en wat moet u niet eten?

In principe mag u met de maagballon alles eten. LET OP! U moet minimaal 3 liter water per dag drinken en u mag nergens vet aan toevoegen. Dus geen boter, geen olie, geen mayonaise. De toegevoegde vetten kleven aan uw maagballon. Daardoor blijven de voedselresten plakken aan de maagballon. Wanneer u wel toegevoegd vet eet krijgt u een slechte adem en ook last van maagzuur en opboeren.  Voegt u geen toegevoegd vet aan uw maaltijd toe, dan krijgt u hier geen last van.

Wij wensen u in ieder geval veel succes!

ISO-certificaat en registratie

GDND is ISO 9001 NEN-EN 15224 gecertificeerd.
Wij bezitten over een ISO-certificaat voor het adviseren en uitvoeren van plastische chirurgische ingrepen met inbegrip van de nazorg. Voorwaarde van deze ISO-certificering is dat wij onze patiënten vragen onze werkwijze te beoordelen. Uiteraard gebruiken wij de beoordelingen om de medische zorg en service te evalueren en waar nodig te verbeteren.

Wij werken uitsluitend met klinieken en artsen die aan al onze eisen voldoen.

Op een rijtje:

 • de medisch specialisten zijn *BIG- en **MSRC geregistreerd en hebben een aantoonbare opleiding en nascholing gevolgd in esthetische chirurgie
 • de verpleegkundigen zijn *BIG-geregistreerd en lid van V&VN
 • de anesthesisten zijn NVA-geregistreerd
 • de anesthesie-assistenten zijn NVAM-geregistreerd
 • de chirurgie-assistenten zijn LVO-geregistreerd
 • de verkoever-medewerkers zijn lid van V&VN
 • BIG-register: T 0900 – 899 82 25 https://www.bigregister.nl/zoeken/zoekenopbignummer/

(Wet BIG (1998): Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) ** Medisch Specialisten Register te Utrecht. T 030 – 2823244

We werken samen met Apotheek Carnisselande, Middeldijkerplein 2, te Barendrecht. Toezichthoudend apotheker: dhr. J.R. Mentinkiso-en-nen

NIET TEVREDEN?

Het is altijd mogelijk om ons te bellen, ook na de behandeling. Je staat er nooit alleen voor. Mocht je niet tevreden zijn over de behandeling dan zoeken wij samen naar een oplossing.

Resultaten verschillen per persoon en mensen reageren verschillend op een behandeling. Graag wijzen wij u dan ook op onze disclaimer.
Lees deze aandachtig door. U kunt natuurlijk altijd meteen bellen om vragen te stellen over mogelijke complicaties en risico’s.

Het nummer is: +31 (0)180-439001

Gratis advies? Wij staan voor u klaar!

gratis-advies-d-c-d